Filozófiánk

S C R U T O N - Az értékalkotó közösségi tér

Budapest belvárosában indítottuk el a Scruton közösségi terünket, melynek első fizikai megvalósulása a Zoltán utca 10-ben megalkotott közösségi tér és kávézó, ezt követte a Scruton MCC a Tas vezér utca 3. szám alatt, végül pedig a Scruton VP, melynek a Veres Pálné utca 12. ad otthont a város szívében. Fő célként tűztük ki a hagyományőrző és értéktisztelő, scrutoni értékrend megismertetését és értékalkotó továbbépítését. Arra vállalkozunk, hogy a konvervatív értékteremtést egy, a következő generációknak is vonzó módon és helyen mutassuk be, elsősorban intellektuális vitákon és kulturális eseményeken keresztül.

A Scruton egy szellemi műhely, ahol célunk, hogy segítsünk válaszokat adni és utat mutatni, hogy a jelszavunk a "tudom, mit teszek" legyen, azáltal hogy tudást és értéket adunk programjainkon és szellemiségünkön keresztül. 

Névadónk, Sir Roger Scruton munkássága hűen tükrözi azt a konzervatív értékrendet és gondolatiságot, amely közösségi terünkre is igaz. Külön megtisztelő, hogy Sir Roger Scruton özvegye aktívan hozzájárul közösségi törekvéseinkhez, és tanácsokkal, Scruton személyes tárgyaival segíti a működésünket. 

A Scrutont egy olyan helynek terveztük meg, ami az intellektuális tartalmon kívül workshopokkal, beszélgetésekkel és kulturális együttgondolkodásokon keresztül ad teret a közösségek épülésének. 

A Scruton rendezvényhelyszín, olvasóterem, alkotótér és kávézó egyben, ahol a hozzánk hasonló, értékeket képviselő emberek gyűlnek össze, és reményeink szerint jól is érzik magukat.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit mindhárom helyszínünkön: 

  • Scruton V.P. (1053 Budapest, Veres Pálné utca 12.)
  • Scruton Belváros (1054 Budapest, Zoltán utca 10.) 
  • Scruton MCC (1113 Budapest, Tas vezér utca 3.)

Van egy jó ötleted a közösségépítésünk kapcsán, vagy csak szeretnél aktívan részt venni benne? Írj nekünk!

Üzenetet küldök

“Egy hely, amely elősegíti a jövő generációinak szellemi életét.”

Közösség

Együtt építjük a jövő közösségét: olvasunk, beszélgetünk, álmodunk és vitázunk. Inspirációnk forrása névadónk, Sir Roger Scruton filozófiai szellemisége. Közösségi értékrendünk középpontjában az otthon szeretete, a hagyományok tisztelete és a lokális szerepvállalás áll. Ezért missziónk, hogy teret adjunk olyan közösségi programoknak, előadásoknak és társadalmi kezdeményezéseknek, melyek hasonló értékeket képviselnek, amik középpontjában az intellektus, a kultúra ápolása és a fenntarthatóság tisztelete áll.

Vitaestjeinken a szellemi párbaj minden esetben egymás kölcsönös tiszteletén alapszik. Célunk, hogy minél többféle nézőpontot megismertessünk a hallgatósággal, így szeretettel várunk mindenkit ezekre az alkalmakra – bővítsük közösen látóterünket, fejlesszük együtt a közösségünk szellemi életét!
Osztozz velünk a valódi értékek iránti szenvedélyünkben, látogass el rendezvényeinkre, ahol te magad is alkothatsz és gazdagodhatsz: új ismeretekkel, nézőpontokkal, szépséggel és kultúrával, vagy akár saját kezeiddel készített kézműves tárgyakkal! Szellemi műhelyünkben a kivételes emberek és eszmék mellett az alkotás is teret kap. Rendszeresen dolgozunk együtt helyi kisvállalkozókkal, művészekkel, így hozva közelebb közönségünkhöz a kreativitás szellemét, az alkotás örömét.

Nemzeti, népi és vallási ünnepeink hagyományait tisztelve rendszeresen azokhoz kapcsolódó, szezonális programokkal készülünk, hidat emelve ezzel a múlt és a jelen között, átmentve örökségünket a modern korba.
Kövesd programkínálatunkat weboldalunkon, közösségi média csatornáinkon, nehogy lemaradj izgalmas eseményeinkről! 

Fenntarthatóság

A belvárosban olvasgatnál egy ízletes specialty kávé és házi sütemény mellett? Kipróbálnál egy különleges teát? Netán egy finom ebédre, tartalmas reggelire vágysz? A Scruton közösségi tér és kávézóban ilyenekkel is várunk! Ráadásul fogyasztásoddal a helyi termelőket, kézműves vállalkozókat is támogatod, a környezetünk pedig hálás lesz neked!

Scruton szellemisége nyomán hisszük, hogy a zöld és fenntartható világ elsősorban a magánkezdeményezéseken múlik. Mi is hiszünk a lokális megoldásokban: helyi kistermelőktől szerezzük be alapanyagainkat és mindent megteszünk, hogy a főzés, felszolgálás és takarítás során minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.
Kávéinkat az Impresso csapatától szerezzük be, akiknek szenvedélyük a specialty kávé. Saját pörkölővel rendelkeznek Budapest külvárosában, ahol aprólékos munkával és odaadással teszik még tökéletesebbé különleges, komplex ízvilágú kávébabjaikat. Éttermünkben folyamatosan változó étlapról válogathattok, ahol mindig a szezonális, friss alapanyagok dominálnak.

A zöldebb jövő irányába mutató törekvéseink otthonunk szeretetéből táplálkoznak. Rendezvényeink során is figyelmet szentelünk a fenntartható gondolkodásmódnak: helyi kisvállalkozók mutatkoznak be nálunk: megismerheted munkáikat, üzeneteiket, és akár te magad is kipróbálhatod tudományukat.

“Egy hely a hozzánk hasonlóknak.”

„A konzervatív számára az egyén szabadsága nem abszolút értékű, hanem más magasabb rendű értéknek, a törvényes kormányzat tekintélyének rendelődik alá.”

Tudásközpont

Szellemi műhelyünk nem lehetne teljes tudásközpontunk állandó bázisát nyújtó könyvtárunk nélkül. Fedezd fel Sir Roger Scruton és számos más kiemelkedő filozófus műveit és a konzervativizmus értékeit, névadónk művei, továbbá más szerzők (többek között Ablonczy Balázs, Apponyi Albert, Francis Fukuyama, Gyurgyák János, Nemeskürty István) írásain, könyvein keresztül, amelyek a helyszínen olvashatók. Szeretnénk elérhetőbbé tenni és közelebb hozni azt a tudást, amelyet ezek a művek is magukban hordoznak. 

Célunk, hogy bebizonyítsuk a fiatalok számára is, hogy a konzervatív gondolkodásmód nem maradi, sőt, sosem volt aktuálisabb, mint most, az individualizmus 21. századában. 

Az otthon, a haza, a kulktúrális örökség és a hagyományok szeretete, az élet és a fejlődés tisztelete a garancia a haladó és fenntartható társadalomra, arra, hogy akár egyéni szinten is a legtöbbet tehessük közvetlen és közvetett környezetünk fejlődéséért.

Mélyedj el helyben olvasható könyveinkben egy kávé vagy tea mellett, ismerj meg új gondolatokat és nézőpontokat! Indíts értékes eszmecseréket a kávézó többi vendégével, vegyél részt vitaestjeinken és ütköztesd álláspontodat másokkal! Célunk a szellemi, intellektuális tér tágítása, többféle szemlélet felfedezése és a vitakultúra felélesztése, így nyitottak vagyunk támogatásodra, újító meglátásaidra és konstruktív kritikáidra is! 

Bízunk benne, hogy a Scruton falai között kötött új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok gyümölcsözők lesznek!

Kisvállalkozások támogatása és CSR tevékenységek

A Scruton egy közösségi tér és kávézó egyben, ahol jelen van a kultúra, a fair trade és a támogató közeg. Fontosnak tartjuk, hogy ezt a szemléletet a berendezéstől, a vendéglátáson és a programokon át, a közösségi tevékenységekig visszatükrözzük, és hogy támogassuk a hazai termelőket és a kisvállalkozásokat, ezért alapanyagainkat tőlük szerezzük be. Szintén célunk, hogy a fenntarthatóság nagy szerepet kapjon nálunk - ezt szolgálják a választott edényeink alapanyagai is. 

Sir Roger Scruton nem volt a korlátlan szabadpiac híve, azonban kiállt a kapitalizmus és a helyi kisgazdaságok mellett is. Gondolata szerint az otthon iránti kötődés motiválja az embereket a környezetvédelemben és a fenntarthatóságban, és ezekben angol és amerikai példák alapján a civil társadalomnak is fontos szerepe van. Hitt abban, hogy ha a helyi problémákat az adott közösség magáénak tekinti, akkor azt alulról szervezetten képes átfogóan megoldani.

A Scruton mint közösség lehetőséget nyújt arra, hogy figyelembe vegye a társadalom érdekeit, így felelősséget tud vállalni társadalmi kezdeményezéseiben. A Scruton társadalmi felelősségvállalása igen sokrétű: feladatunknak tekintjük a szociális érzékenyítést, ezen kívül odafigyelünk a környezettudatosságra, az etikus magatartás mellett köteleződtünk el, valamint átláthatóságra törekszünk. Ezek mentén célunk olyan programok és tevékenységek megvalósítása, amelyek hozzájárulnak egy adott, rászoruló célcsoport megsegítéséhez. 

“Közösségek otthona.”

“Egy civilizáció kultúráját az a művészet és irodalom teszi ki, amelyen keresztül öntudatra ébred és meghatározza világképét.”

Kultúra

A Scruton Közösségi Térben a tudás könnyen elérhető és értékes eszmecserékkel gazdagodhatsz. Ahol az ember mint történetmesélő lény jelen van, ahol anekdotákon és az egyetemes narratíván keresztül tudjuk a következő generációknak és egymásnak átadni a tapasztalatokat és a tudást. A mai felgyorsult társadalomban ez lehet a kulcs, hogy az individualizmussal szemben megtartsuk a hagyományok és kulturális értékek, a család, a lokális kisközösségek fontosságát.

Tekintsd meg kulturális programjaink széles palettáját a könyvbemutatóktól kezdve egészen a zenés borkóstolókig. Rendezvényeink között a kikapcsolódásra is alkalmas tematikus programok mellett a kulturális vagy gasztroélményeket keresők is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelőt, miközben közelebb kerülhetek a Sir Roger Scruton által fontosnak ítélt szellemi tanításokhoz. A polcokon lévő művekkel az egyetemes emberi kultúra értékeinek és a tudományos, szakmai és művészeti ismeretek széleskörű terjesztése a célunk.  

Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy egy új és különleges platformja és fóruma legyünk a tudományos, művészeti és közéleti vitáknak, ezért a Scrutonban a tudás megosztásának közösségformáló erejét kihasználva különböző eseményeken keresztül is lehetőség nyílik a fejlődésre, eszmecserére.  

A rendezvények, kiállítások során tehetséges, pályakezdő fiataloknak is szeretnénk teret és lehetőséget adni, hogy kibontakozhassanak.